مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گیلان با توجه به ثبت جهانی پرورش کرم ابریشم و تولید سنتی ابریشم برای بافندگی،از مردم استان خواست در راستای صیانت از صنعت ابریشم و انتقال آن بعنوان بخشی از فرهنگ کار استان، ابزار کهن مرتبط با این حوزه را به موزه ابریشم شیء سپاری کنند.
به گزارش شرق گیلان نیوز ، ولی جهانی در گفت و گو با خبرنگاران افزود: گیلان ظرفیتها و قابلیتهای مختلفی در حوزه گردشگری به ویژه موزهها دارد و بر اساس تفاهمنامه های ایجاد شده بزودی محدودیتهای حقوقی مسیر راه اندازی موزه ابریشم در گیلان برداشته و فاز نخست این موزه افتتاح میشود .
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان، گیلان را یکی از استانهای پیشرو کشور در صنعت نوغان و تولید کرم ابریشم دانست و ادامه داد: نقوش دست بافتههای سنتی گیلان مانند چادر شب بافی و رشتی دوزی برگرفته از نقوش هزاران ساله سفالینههای تپههای مارلیک رودبار است که نشان از توجه مردم این استان به هنر دارد.
وی با بیان اینکه شیء سپاری به موزهها یک رسم و سنت بسیار ارزشمند است که از قدیم در بین گیلانیها مرسوم بوده، با قدردانی از دغدغه مندانی که برای پاسداشت هویت، اقدام فرهنگی واسپاری اشیا میراثی به موزههای استان را برمی گزینند، حفظ میراث مادی و معنوی فاخر این سرزمین را از وظایف فرد فرد آحاد جامعه برشمرد.
جهانی با بیان اینکه بهترین مکان برای صیانت از آثار تاریخی ارزشمند، موزهها هستند، گفت: در موزهها علاوه بر حفاظت مؤثر، شاهکارهای هنری استادکاران ماهر در معرض دید علاقمندان قرار می گیرد؛ لذا هم استانیهای شریف، در صورت تمایل میتوانند با مراجعه به موزههای استان و ادارات تابعه شهرستانی نسبت به اهدا مجموعههای خویش اقدام کنند.
ثبت جهانی پرورش کرم ابریشم و تولید سنتی ابریشم برای بافندگی
پرورش کرم ابریشم و تولید سنتی ابریشم برای بافندگی، در سال ۱۴۰۱ در شهر رباط مراکش به عنوان بیست و یکمین عنصر میراث فرهنگی ناملموس کشورمان مشترک با کشورهای افغانستان، آذربایجان، ترکیه، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان در هفدهمین نشست کمیته بینالدولی پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس یونسکو ثبت جهانی شد.
قدمت ابریشم گیلان به دوران اشکانیان و ساسانیان برمیگردد و جزو مرغوبترین تولیدات ایران و جهان محسوب میشود؛ تعداد زیادی از بناهای مجموعه ابریشم گیلان دارای ارزش تاریخی است و در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
پرورش کرم ابریشم، تولید ابریشم و محصولات ابریشمی از جمله فعالیتهای مهم و ریشهدار برخی از خانوادههای روستایی و شهری گیلان به شمار میرود که بخشی از هزینههای خانوادهها را پیش از دسترسی به درآمد سایر فعالیتهای کشاورزی تامین میکند.
صنعت نوغانداری و پرورش کرم ابریشم علاوه بر یک فعالیت اقتصادی کشاورزی به عنوان یک میراث کهن فرهنگی خطه گیلان محسوب میشود که شرایط جغرافیایی و آب و هوایی این استان زمینه مساعدی را برای ایجاد این صنعت این منطقه فراهم کردهاست.
صنعت نوغانداری یا پرورش کرم ابریشم از جمله کسب و کارهای کوچک قدیمی در حوزه کشاورزی استان گیلان به شمار میرود که گزارشهای آماری و بررسیها از احیای دوباره این صنعت زیر سایه بستههای حمایتی حکایت میکند.
۳۱ استان کشور در حوزه صنعت نوغانداری فعالیت دارند و گیلان به عنوان قطب تولید پیلهتر ابریشم در کنار خراسان رضوی رتبه دوم کشور را دارد.
نزدیک ۱۰ هزار خانوار در استان گیلان به پرورش کرم ابریشم مشغول هستند که سالانه بیش از ۴۹۰ تن پیله ابریشم تولید میکنند با پرورش هر جعبه تخم نوغان به طور متوسط ۳۵ کیلوگرم پیلهتر ابریشم تولید می شود. از هر پنج کیلوگرم پیلهتر پس از فرآوری یک کیلوگرم نخ ابریشم خام حاصل میشود.
۵ هزار و ۲۰۰ اثر تاریخی در گیلان شناسایی شده که بیش از یک هزار و ۲۷۰ اثر از گیلان در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و ۲۳ موزه در استان فعال است که از این تعداد ۱۳ موزه تخصصی در سالهای اخیر ایجاد شده است وطی سالهای یادشده شیسپاری به موزههای گیلان افزایش یافته است؛ بطوریکه در آخرین موارد، تعدادی کتاب ارزشمند به موزه میراث طبیعی و تنوع زیستی گیلان ۱۰۳ ظرف فاخر از فرهنگ چای به موزه کاشفالسلطنه لاهیجان و یک تابلوی رشتی دوزی به موزه تخصصی این هنر اهدا شده است.
تمامی حقوق این سایت محفوظ است.